Familie- , Vrijwilligers - en Vriendendag zaterdag 25 september 16.00 uur: Corona toegansbewijs (QR code) nodig

12 september 2021

Vriendendag zaterdag 25 september 16.00 uur: Corona toegansbewijs (QR code) nodig

Graag nodigen wij u uit voor het afscheid Beline Geertsema als voorzitter van de stichting Vrienden Pinetum de Dennenhorst te Lunteren op zaterdag 25 september van 16.00 uur tot 19.00 uur. Beline Geertsema is vanaf de start van de stichting Vrienden in 2006 voorzitter geweest en heeft veel bijgedragen aan wat het nu is. Haar grote kennis van zaken van tuinen, bomen en planten en beheer en haar grote netwerk in de groene wereld heeft ons veel gebracht en daar zijn we haar erg dankbaar voor. Het afscheid willen we daarom niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Tevens kunt u kennis maken met de nieuwe bestuursleden van de stichting, Johan Carel Bierens de Haan, Mark Obbink en Jaap van Ravenswaaij. Beline blijft nog als adviseur verbonden.
Roel Kremers kan helaas niet aanwezig zijn.

Er zijn een tweetal korte voordrachten door Gert Forgens, beheerder van Trompenburg in Rotterdam en Beline Geertsema.

Gert Fortgens zal het hebben over: Collectiebeheer Trompenburg: De dagelijkse praktijk
Hoe pakken we het collectiebeheer aan en welke ontwikkelingen zijn daarin aan te geven en welke problemen lopen we tegen aan? Wat zijn de doelstellingen en hoe hebben die zich in de loop van de tijd ontwikkeld? Welke aanpassingen zijn nodig om een breed publiek aan te trekken en hoe verhoudt zich dat tot de andere doelstellingen? Hoe komen we aan goed en bijzonder plantmateriaal?

Beline Geertsema zal zelf spreken over: Komen voedselbossen in de plaats van historische tuinen en collecties?
In de eerste helft van de 20e eeuw was het verzamelen van coniferen, bomen en struiken uit de gematigde klimaatzone helemaal in. Vele plantencollecties ontstonden. Buitenplaatsen, botanische tuinen, stadsparken en arboreta en pineta vormen de groene parels van ons land. Als cultureel erfgoed dienen zij gekoesterd en behouden te worden.

Klimaatsverandering, biodiversiteit en de belangstelling voor voedsel een stempel op de huidige tuinkunst. Eetbare bloemen en planten, moestuinen en voedselbossen zijn hot. Er is een run op kwekerijen, een tekort aan hoveniers. Velen lieten hun tuin veranderen tijdens de lockdown.

Zal deze nieuwe belangstelling voor tuinen en parken helpen het besef te vergroten van het belang van ons groene culturele erfgoed? En dus ook van De Dennenhorst?

Martin Heutink (taxonoom) zal aanlsuitend een rondleiding geven door het pinetum. Martin heeft geholpen met de naamgeving van de bomen van het pinetum op orde te brengen.

Er kan worden nagepraat onder genot van een hapje en drankje en is er iets eenvoudigs te eten.

Om dit programma te bezoeken is een coronatoegangsbewijs (een vaccinatie-, test- of herstelbewijs) nodig, omdat hier niet overal 1,5 meter afstand gehouden kan worden. Het coronatoegangsbewijs kan getoond worden via de CoronaCheck-app of op papier.

Aanmelding is noodzakelijk. Graag uw komst bevestigen via de mail op info@pinetum.eu.